
PLC
PLC چیست؟
واژه PLC مخفف عبارت Programmable Logic Controller و به معنای کنترلر قابل برنامه ریزی منطقی (Logic) می باشد.
PLC ها به طور خاص برای کار در محیط های صنعتی به کار گرفته می شوند و در برابر شرایط محیطی خاص مانند رطوبت بالا، دمای بالا یا پایین، گرد و غبار و … مقاوم هستند.
وظیفه اصلی پی ال سی، تحت کنترل در آوردن و اتوماتیک کردن انواع فرایندهای صنعتی است.
اولین پی ال سی توسط تیمی از مهندسین کمپانی جنرال موتورز آمریکا و تحت سرپرستی دیک مورلی طراحی و ساخته شد و با نام برند Modicon عرضه شد.
ساختار پی ال سی شباهت های زیادی با کامپیوتر های متداول دارد. هر دو سیستم دارای بخش هایی مانند منبع تغذیه، پردازشگر مرکزی CPU ، کارت های ورودی و خروجی و نرم افزار عامل هستند.
انواع PLC کمپکت و ماژولار برند زیمنس آلمان
تفاوت های اصلی پی ال سی و کامپیوتر این است که پی ال سی قابلیت آنالیز پیوسته continuous و گسسته discrete انواع داده های آنالوگ و دیجیتال، و قابلیت کار در شرایط محیطی نامساعد را دارا می باشد.
پی ال سی نقش بسیار اساسی در اتوماسیون صنعتی ایفا می کند به طوری که می توان بر اساس نیازمندی های کاربردی یک فرایند، پی ال سی را برنامه نویسی نمود.
یکی از اصلی ترین دلایل طراحی و تولید PLC این است که در تولید صنعتی با گذشت زمان، نیاز به اعمال تغییرات در انواع فرایندها می باشد. بدین ترتیب با به کارگیری پی ال سی و در نتیجه اعمال تغییرات نرم افزاری در برنامه نویسی های آن می توان به این مهم دست یافت. در حالی که در سیستم های کنترلی قدیمی مانند رله های کنترلی، تغییر در شیوه کنترل فرایند، تنها از طریق تغییر در ساختار سخت افزاری سیستم ممکن می شود.
انواع PLC
روش های مختلفی برای دسته بندی انواع پی ال سی وجود دارد اما در حالت کلی و از لحاظ ساختاری پی ال سی ها به دو دسته ماژولار و کمپکت تقسیم بندی می شوند.
پی ال سی کمپکت دارای تعداد ثابت و محدود ورودی و خروجی یا I/O بوده و معمولا قابلیت توسعه ورودی و خروجی ها نیز محدود می باشد. این نوع پی ال سی برای فرایندهای مستقل و محدود گزینه مناسبی است.
PLC های کمپکت برندهای MITSUBISHI، HNC و FATEK
پی ال سی ماژولار همانطور که از نامش پیداست شامل مجموعه ای از ماژول های مختلف است که در اتصال با هم بوده و به صورت کاملا هماهنگ با یکدیگر کار می کنند. این نوع پی ال سی قابلیت های بسیار بالایی داشته و دارای پیکربندی انعطاف پذیر بوده به طوری که می توان با اضافه یا کم کردن انواع ماژول ها، قابلیت های آن را توسعه داد یا محدود کرد.
PLC ماژولار سری Q برند میتسوبیشی الکتریک
اصلی ترین بخش های پی ال سی ماژولار شامل موارد زیر است:
- رک
- منبع تغذیه
- پردازشگر و حافظه
- ماژول های I/O